Bouwploeg Survivalrun Burgum





Bouwploeg


Om de Survivalsport leuk én veilig te kunnen beleven hebben we een bouwploeg die zich bezighoudt met het bouwen van nieuwe hindernissen. Daarnaast onderhoudt zij ook de bestaande hindernissen en het terrein. 



Zo nu en dan vindt er een 'bouwdag' plaats waarop er aan het terrein en de hindernissen wordt gewerkt. Dit in een leuk gezelschap van een aantal leden van Survivalrun Burgum waarbij ook een natje en droogje van pas komen.  Daarbij kunnen we gebruik maken van het gebouw van "IJsclub Bergum".



Nieuwe ideeën over hindernissen en verbeteringen worden op een bouwdag gerealiseerd. Je bent van harte welkom om mee te helpen. Je kan helpen door bijvoorbeeld te knopen maar ook als je gewoon iets aan kan geven of op een andere manier handig kan zijn binnen de groep. Iedereen die wil is van harte welkom. Je kan je aanmelden bij één van de personen die al in de bouwploeg zit waarbij je in de WhatsApp groep komt. Het is daarnaast de bedoeling dat er voor alle trainende leden een reminder komt voor elke bouwdag. Op die manier kan je ook eens meedraaien zonder verdere commitment naar de bouwploeg. 






Knopen


Aangezien er binnen de gelederen van de Survival altijd handige handjes zijn, maar het knopen vaak cruciaal is, besteden we er daarom graag wat extra aandacht aan. We hopen met de informatie hieronder een mooie eerste stap aan te dragen voor diegenen die actief willen helpen door te knopen. Want, hoe mooi is het als je daadwerkelijk je eigen favoriete hindernis hebt geknoopt!


Hieronder nemen we graag de moeite om iedereen een beetje op weg te helpen richting het zelfstandig kunnen maken van hindernissen d.m.v. het gebruik van touwen en knopen.


Hierbij gelden uiteraard de regels van de Survivalrun Bond Nederland (SBN).

Knopen die zij aanbevelen zijn als volgt;

Aanlegknopen


  • Enkele knoop;
  • Achtknoop;
  • Dubbele achtknoop;
  • Gestoken achtknoop;
  • Ankersteek;
  • Paalsteek;
  • Mastworp;
  • Stoeltjesknoop.

Verbindingsknopen


  • Platte knoop;
  • Sangel knoop;
  • Weversknoop;
  • Dubbele weversknoop;
  • Vissersknoop; 
  • Dubbele vissersknoop.

Remknopen


  • Halve mastworp.

Meer informatie van de SBN over knopen en bouwen vind je in hun 'Handig Boekje' (PDF download start direct)

Om je alvast op weg te helpen kan je van de club een oefentouw krijgen. Deze zijn doorgaans op het terrein aanwezig en kan je dan ook direct meenemen naar huis om zoveel mee te oefenen als je wilt. Het touw mag je volledig opmaken en dus net zoveel mee oefenen tot deze kapot is.


Let wel! ook zonder knoopervaring ben je van harte welkom, er zijn altijd genoeg andere werkzaamheden!


We zetten hieronder graag een aantal voorbeelden voor je neer zodat je thuis alvast kan oefenen. Uiteraard zijn alle andere hierboven genoemde knopen op internet te vinden. Hieronder vind je een aantal belangrijke;


Mastworp

De mastworp is met zekerheid één van de mees gebruikte knopen binnen de Survivalsport. Ook de jeugd voor het behalen van het bronzen diploma moet deze knoop kennen. 






Mastworp + borging (eindknoop/veiligheidsknoop)

De borging kan bijna altijd gebruikt worden als zekering op de knoop ervoor. Volgens de voorschriften van de bond, altijd één vuistdikte lengte overhouden ná de borging. 






Prusik

De prusik wordt bijvoorbeeld gebruikt om een borgtouw vast te maken aan een apenhang touw.


Paalsteek

Deze is wel belangrijk meerdere malen te proberen. Hij kan namelijk links, rechts, voorlangs en achterlangs. Mooi als je goed weet hoe je hem moet maken.


Steigersjorring

Hier moet nog een mooi voorbeeld komen waarin in een video de steigersjorring wordt voorgedaan.

Van de steigersjorring heb ik nog geen mooi voorbeeld gevonden. Wel is het handig deze te leren als er veel balken aan elkaar worden verbonden zonder ijzeren verbindingen of bouten maar puur met touwen. 


Met een oefentouw van drie meter is deze lastig te oefenen. Maar als je de andere knopen (hoofdzakelijk mastworp en platte knoop) een beetje kent, kan je deze ook vrij snel uitvoeren als je een paar keer hebt gezien hoe het moet.


 


Spanknoop

Voor het opspannen van een touw, bijvoorbeeld als je een apenhang wilt maken.


De kleine lus die ín het touw komt, kan je ook naar beneden laten richten. Op dit manier heb je er minder last van bij bijvoorbeeld een postmanswalk als je over het onderste touw loopt.







Als je het idee hebt dat je bovenstaande knopen goed in de vingers hebt, en je wilt het touw toch nog goed op gebruiken, dan is het misschien leuk om onderstaande technieken ook te leren;

Oogsplits

Eindsplits

Eindsplits met ring 

 
Kon hier geen mooi voorbeeldfilmpje van vinden. Wel kan je hetzelfde doen als bij de eindsplits, waarbij je bij het maken van de kroonknoop alle drie de touwen door de ring haalt. En verder vervolgt zoals bij de eindsplits. Je hebt je ring er dan prachtig in zitten. 


Touw ontrafeld?

Als je nu veel aan het oefenen bent geweest, is het touw vast wel een halve meter uitgerafeld. Nu is het de kunst dit stuk touw (redelijk) te herstellen. Heb hiervan geen mooi voorbeeld gevonden. Maar je kan vast met wat geduld en handigheid uitvinden hoe dat werkt. Succes! 



Theorie en praktijk

Als je een tijdje een touw hebt, en zo nu en dan eens wat knoopt, dan heb je het zo in de vingers. Op het terrein kunnen we eventueel vragen nog wel eens oppakken. Je zal ook gaan begrijpen hoe hindernissen zijn opgebouwd wat betreft de gelegde knopen en begint het meer bij je te leven. Daarbij snap je tijdens het klussen veel eerder waarom en wat, en pak je de praktijk zo op als je de theorie hierboven een beetje kent. Het begint al snel te leven hoe hindernissen zijn gebouwd en waarom op een bepaalde manier. Uiteindelijk zal jij binnen no-time niet meer kunnen wachten om ook je eigen hindernissen te knopen!


Met bovenstaande heb je zeker een goede basis!